flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розгляд справ про адміністративні правопорушення щодо керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння

04 квітня 2018, 11:39

Керування транспортним засобом у стані сп’яніння – це адміністративне правопорушення (проступок), відповідальність за яке передбачено статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 З кожним роком штраф за вказане правопорушення збільшується, незважаючи на це збільшується поступлення справ  до суду щодо даного правопорушення. Протягом І кварталу 2018 року до суду поступило 36 справ щодо керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, по 22 справах призначено штраф в розмірі 10 200 грн. з позбавленням права керування транспортним засобом терміном на один рік. За І квартал 2017 року до суду щодо даного правопорушення поступило 22 справи, а накладено штраф по 16 справах.

Керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, до особи застосовується штраф в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 10 200 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік.  

  Повторне протягом року вчинення будь-якого з вищевказаних порушень, тягне за собою відповідальність для водіїв штраф у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 20 400 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки, для інших осіб - штраф у такому ж розмірі з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

   У випадку, якщо особа двічі протягом року піддавалась вищевказаному адміністративному стягненню, тобто допустила таке втретє протягом року, накладається на водіїв штраф двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить в сумі 40 800 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на 10 років, на інших осіб - штраф у такому ж розмірі з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Просимо звернути увагу на те, що застосовувати інший вид адміністративного стягнення, наприклад громадські чи виправні роботи законом не передбачено.

Водій у стані сп’яніння є загрозою для життя та здоров’я інших учасників дорожнього руху – водіїв, пішоходів, велосипедистів, а також і для самого себе та власності третіх осіб. 

Шановні водії! Не забувайте, що у стані сп'яніння суттєво знижується увага та швидкість реакції, що часто призводить до вчинення дорожньо-транспортних пригод, в тому числі з тяжкими наслідками, які тягнуть за собою кримінальну відповідальність. 

Прес-служба суду