flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КЦС: відсутність у батька або матері можливості надавати дитині утримання відповідного розміру не звільняє батьків від такого обов`язку

08 жовтня 2019, 09:29

 Відповідач оскаржив судові рішення про розірвання шлюбу та стягнення з нього аліментів на утримання доньки. Так, суд вирішив стягнути з відповідача аліменти у розмірі 2 500 грн. щомісячно, який щорічно підлягає індексації відповідно до закону, з чим погодився суд апеляційної інстанції.

Відповідач, оскаржуючи судові рішення, покликався, зокрема на те, що при визначенні розміру аліментів судами не враховано його матеріальне становище.

Касаційний цивільний суд не знайшов підстав для задоволення касаційної скарги.

Суд зазначив, що відповідно до статті 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

Згідно з частиною другою статті 182 СК України, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

ВС зауважив, що факт відсутності у батька або матері можливості надавати дитині відповідного розміру утримання не фігурує в переліку обставин, які враховуються судом при визначенні розмірів аліментів. Ця обставина не звільняє батьків від обов`язку по утриманню дитини.

Посилання заявника в касаційній скарзі на те, що судами при визначенні розміру аліментів не враховано його матеріальне становище ВС визнав необґрунтованими, оскільки суди попередніх інстанцій при ухваленні рішення про стягнення аліментів, керувались інтересами дитини, яка має право на достойний рівень матеріального забезпечення (постанова від 25.09.2019 у справі № 755/14148/18).

Джерело: Українське право